„Записите за Џозефина“ (17)

Џозефина ги обожаваше патувањата, посебно оние долги ноќни кога можеше да ги набљудува ѕвездите и да размислува на најразлични теми, всушност тогаш и се раѓаа најдобрите идеи и одлуки. Предизвик кој го доби без да сака, подарок за кој требаше да биде благодарна, шанса која ѝ беше дадена еднаш - нејзиниот живот. Беше одлучна повеќе од … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (17)

Advertisements

Зошто постојам?

Не ми доаѓа сон, мој најдобар пријател темнината насекаде се слуша меланохилчен тон, до кога ќе не мачи небиднината? Насмев, топол збор и љубов она што денес фали, омразата се населила во вашите срца мали. Не сакам злоба, беда и бол човекот се раѓа сам и гол, кога на крај ќе заврши сам ќе си … Продолжи со читање Зошто постојам?

Речете ѝ

Речете ѝ да не си оди пред мене, затоа што не би издржал ако неа ја нема. Речете ѝ да не пушта солзи пред мене затоа што душава ми се кине со секоја капка пролеана од нејзините очи. Речете ѝ да ја чува насмевката само за мене, затоа што се колнам дека поубава насмевка не … Продолжи со читање Речете ѝ

Хаику поезија (9)

Танц на ветрови, лисја паднати, бол во градиве. Свет полн злоба, градина црни ружи, кој цвет ќе бидеш ти? Утро без надеж, сомнежи насекаде, има ли среќа?

„Записите за Џозефина“ (16)

Џозефина не беше ни девојче, а не беше ни жена, туку нешто помеѓу. Милуваше да се нарече девојка која се пронаоѓа себе си и сака да си го најде местото под небото. Веруваше во себе, една од најважните работи аа која ѝ беше потребна-вербата во себе и своите квалитети кои требаше да ѝ ја одржуваат … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (16)

Хаику поезија (8)

Твој избор беше, нема љубов туку мрак, не сјаеме повеќе. Остана ти сам, силни ветришта вијат, невреме сега. И во доцен час, неспокојот те боли, созла пушти пак.

„Записите за Џозефина“ (15)

Имаше восхитувачка убавина, небаре сите убавини во неа се збрале, чиниш ја цртал највешт сликар и најталентираниот уметник не може да ја опише нејзината боженственост. Со поглед обараше, со насмев те возвивнуваше, ах, Џозефина со самото присуство освојуваше! Посебна, уникатна и своја ми го обои животот во најубава боја. Моја ретка птица бела само со … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (15)

Хаику поезија (7)

Долга е ноќта за каење е касно, не ме враќаш пак. Тежок е патот првиот чекор клучен, остани силен. Доцна по полноќ обоена во црно чекам светлина.

„Записите за Џозефина“ (14)

Изглед на дама не сакаш да ја гледаш сама, љубоморните правеа да ја бие лош глас, знаеше да рече: „нека озборуваат, сигурно повеќе од нив вредам јас“ Најубав цвет во Мај, во нејзината прегратка беше мојот рај, најшарен лист во секоја есен, со неа ниеден ќош не ми беше тесен. Морски пејзаж и небесна шир, … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (14)

Хаику поезија (6)

Лисја паднати, срцата осамени, есента стигна. Среќа посакај, нема место за тага, насмевни се пак! Празни зборови, полни отровни лаги, не сакам веќе.

„Записите за Џозефина“ (13)

Есента пристигна и во нејзината улица. Забележа како еден лист се откина од гранката и засекогаш се збогува со дрвото. Тогаш помисли како ли му е на тој силен корен кога ги гледа гранките како се разделуваат од своите лисја. Еден лист ѝ падна во коса, па додека несмасно се обидуваше да го тргне, погледот … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (13)

Хаику поезија (5)

Се спушти ноќта црнило ме обзеде, повторно сама. Мрак не ме плаши осаменоста боли, каде си сега? Студена есен, срцата се полни мраз, пак ќе ми фалиш.

„Записите за Џозефина“ (12)

Беше предизвик да ја сакаш, а неопислива среќа и гордост да ја имаш покрај себе. Ќе тргнеш да ја освојуваш, а таа веќе пуштила корени во твоето срце. Само што ќе те погледне ќе го врежиш тој поглед засекогаш длабоко во себе, посакувајќи тие очи цел живот да те гледаат. Крајно посветено игра на музиката … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (12)

Хаику поезија (4)

Силно светнал ден есен во краишта мои зграпчи го денот! Успешен биди борбата не ја губи ќе победиш пак! Насмевка стави украс најголем е таа смеј се секогаш! Не се предавај бестрашно чекори ти биди победник!

„Записите за Џозефина“ (11)

Беше ретка птица во цело јато посјајна и од најскапото злато. Беше најубав и најредок цвет во неговата прегратка беше сиот нејзин свет. Беше пеперутка шарена и смела со него се чувствуваше цела. Беше ѕвезда во ноќите што сјаеше само таа да го насмее знаеше. Џозефина беше причина за нечија среќа, причина за непроспиени ноќи … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (11)

Хаику поезија (3)

Звукот на плачот одекна силна болка во таа тивка ноќ. Лисјата паднаа обоена природа темна душава. Есента дојде мирис кој потсетува на спомените.

„Записите за Џозефина“ (10)

Знаше дека сѐ поминува, а само спомените остануваа како живи сведоци на нешто  што некогаш било и нема да биде повеќе. Светлост единствена во најтемниот мрак, од нејзините очи блескаше зрак. Беше неостварен копнеж љубовен јадеж, најголема животна надеж. Мистериозно привлечна, неодоливо магична, нескрмно фантастична една Џозефина за младоста носталгична. Ниедна рима не може да … Продолжи со читање „Записите за Џозефина“ (10)