Разбуди се!

images

Разбуди се, гледаш ли нешто?
Пред твоите очи се промени сешто.
По нешто трагаш, а не сфаќаш во нов лавиринт влагаш
и се губиш во својата илузија,
илузија на потсвеста
или само плод на твојата фантазија?
До каде ќе оди твојата имагинација?
Не ги слушај другите, многумина ти рекле.
Им веруваш?
Колку пати се претопи во сенката на твоето јас?
Си им рекол ли некогаш гордо: “не ве слушам вас?”?
И ти после битие ќе ми бараш?
Имаш ли цели?
Не им мисли лошо на другите, Библијата вели
Се придржуваш кон тоа?
Во други човечност барај, себе не се гледај
а, вина на тој до тебе предај
Свет ќе градиме,
од туѓи пари крадиме,
сами се лажиме.
Мачи се, учи, работи,
некој има пари.
Замини, за да си се спасиш,
бегаш од спомени, во пустелија викаш никогаш нема да се вратиш.
Ја навредуваш,
а, ти ја сочинуваш.
Услови ќе најдеш,
љубов и татковина дали ќе пронајдеш?
Остави, не е твоја вина,
реката повторно ќе остане сина,
можеш ли да ја промениш?
Сонувај, смеј се, живеј
Биди подобар.
Подобар денес од вчера и утре од денес!

Made by: А.Н.

Advertisements

2 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.