Не суди…

Да можеше да ми ѕирнеш во душава, па после тоа да ми судеше.
Никогаш немој да донесуваш суд за другиот ако не знаеш како му е. Да можеше да се влегува во туѓа кожа бар на еден ден или да се носеа туѓи обувки кога ќе посакавме за да можевме да ѕирнеме во животот на другиот мислам дека многу повеќе ќе се разбиравме.
Не суди со очи, нека суди душата.
Не носи суд ако не си потполно сигурен дека целото твое битие не се согласи.
Никогаш не донесувај одлука која подоцна би те натерала да се каеш или чувствуваш виновно.
Никогаш не им суди на родителите, зошто тие се најзаслужни за твоето постоење!
Да можеше да се добиваат награди за секоја донесена грешна одлука мислам дека ќе бевме најнаградувана нација.
Да беа измерени на кантар сите грешки што обичниот човек ги прави во текот на животот немаше да тежат помалку од тон.

Мисли, па делувај!

***

Да можеше да
погледнеш со очиве
ќе разбереше.

Колку е важна
животната лекција
што ја учиме.

Ти ме научи
да се сакам себе си.
фала ти за тоа.

Биди си среќен
во овој суров свет од
лаги и злоба.

Advertisements

4 comments

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.